Oyuncu grevi bir süre daha devam edecek. Oyuncular Birliği ile stüdyolar arasında günlerdir devam eden görüşmeler tıkanma noktasına gelince taraflar masadan kalktı.
Hollywood’da aylardır devam eden grevlerin stüdyolar için epey maliyetli hâle gelmesi, stüdyo temsilcilerini yeniden masaya döndürmüş, bu sayede mayıs ayından beri devam eden senarist grevi sona ermişti. Stüdyoları temsil eden AMPTP’nin senarist birliği WGA ile anlaşmasının ardından, kısa süre içinde oyuncular birliği SAG-AFTRA ile de anlaşılacağı konuşulmaya başlanmıştı. Çünkü WGA ile yürütülen görüşmeler sırasında, yapay zekanın kullanımından dijital platformlardan gelecek telif ödemelerine kadar pek çok konuda genel bir çerçeve çizilmişti. Bu yüzden AMPTP ile SAG-AFTRA’nın da bir orta yol bulmaya yakın olduğu düşünülüyordu. Ancak öyle olmadı. İki taraf arasında günlerdir devam eden görüşmeler tıkanma noktasına gelince AMPTP temsilcileri masadan kalktı. Aylardır devam eden oyuncu grevi, bir süre daha devam edecek.
AMPTP tarafından yapılan açıklamada, iki tarafın istekleri arasındaki fark hâlâ çok büyük olduğu için SAG-AFTRA ile yapılan görüşmelerin askıya alındığı duyuruldu. AMPTP görüşmelerin hangi noktada tıkandığına dair detaylı bir açıklama yapmadı, fakat içeriden gelen bilgiler birkaç önemli konu başlığının görüşmelerin önünü tıkadığını gösteriyor. Bu konu başlıklarının ilki, dijital platformlarda başarı yakalayan işlerden oyunculara pay verilmesi isteği. SAG-AFTRA, bu yapımların elde ettikleri kârın bir kısmını oyunculara da dağıtmasını istiyor. Stüdyoların kârın yaklaşık yüzde 2’sini gözden çıkarmasını gerektirecek bu talebin AMPTP tarafından kesinlikle kabul edilemez olarak değerlendirdiği söyleniyor. Çünkü bu isteği kabul etmeleri hâlinde bunun stüdyolara yıllık maliyetinin 800 milyon dolar olacağını söylüyor. SAG-AFTRA yönetimi ise stüdyoların bu rakamı abarttığını, kâr paylaşımının gerçek maliyetinin çok daha düşük olacağını savunuyor. Stüdyo yöneticilerinin vizyonsuz kararları yüzünden stüdyoların her yıl kaybettiği milyarlarca doların yanında bu rakam devede kulak kalsa da AMPTP oyunculara böyle bir pay vermeye isteksiz görünüyor.
Öte yandan yapay zeka teknolojilerinin stüdyolar tarafından kullanımı da bir diğer tıkanma noktası olarak öne çıkıyor. Stüdyolar daha şimdiden figüranların yüzlerini tarayıp yapay zeka sistemlerine bunları besleyerek figürasyonu tamamen dijitalleştirmenin ilk adımlarını atmaya başlamış durumda. Bunun ileride daha ufak çaplı rollere de yayılabileceği düşünülüyor. Bu da oyuncular için varoluşsal bir krizin kapıda olduğu anlamına geliyor. Hâliyle SAG-AFTRA da bu konuda somut güvenceler istiyor. Stüdyolar bu konuda bazı tavizler vermeyi kabul etmiş olsa da tam anlamıyla geri adım atmaktan kaçınıyor. Oyuncuların rızası olduğu takdirde, dijital ortamda replikalarının yaratılıp başka projelerde de kullanılmasına izin verilmesini istiyor. Oyuncular Birliği ise böyle bir durumda stüdyoların daha önce de yaptıkları gibi bunu daha işe alım sürecinde talep ederek, oyuncuları bunu kabul etmeye mecbur bırakacağını savunuyor. Bu konuda da gayet haklılar.
Aylar sonra masaya dönen tarafların bir kez daha masadan kalkmış olmaları Hollywood’u belirsiz bir geleceğin beklediğini gösteriyor. Çünkü iki tarafı tekrar masaya döndürmek o kadar da kolay olmayabilir. Bu da oyuncu grevinin uzun bir süre daha devam edebileceği anlamına geliyor ki bunun nasıl sonuçlar doğuracağını öngörmek güç.